Sylwester i Nowy Rok z kuchniami świata!

Na Sylwestra świetnie sprawdzą się dania, które możemy przygotować przed przyjściem gości, dzięki temu w trakcie imprezy nie będziemy musieli spędzać czasu w kuchni. Idealnie byłoby, gdyby następnego dnia można było je podać na noworoczny obiad, bo kto 1 stycznia ma siłę na gotowanie…? Chrzanowska Manufaktura Wędlin, której wyroby doskonale sprawdzają się w klasycznych daniach wielu kuchni świata przygotowała na ten czas dwa oryginalne przepisy na dania jednogarnkowe. Pierwszym z nich jest Quiche lorraine z Szynką Kruchą z Chrzanowa, a druga propozycja to Ryż po meksykańsku z Kiełbasą Kruchą z Chrzanowa. Z tymi przepisami poradzą sobie nawet niezbyt wprawieni kucharze. Smacznego!
Quiche lorraine z Szynką Kruchą z Chrzanowa
25 dkg mąki
12 dkg masła
1 żółtko
2 szczypty soli
1-2 łyżki zimnej wody
25 dkg Szynki Kruchej z wędzarni z Chrzanowa
1 mały por
3 duże lub 4 małe jajka
250 ml gęstej śmietany 18%
15 dkg żółtego sera np. ementalera
ulubione zioła np. tymianek, zioła prowansalskie
1 łyżka oleju
Sól i pieprz
Wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne. Na stolnicę przesiewamy mąkę, wbijamy żółtko i lekko mieszkamy. Dodajemy posiekane masło i szybko wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodajemy wodę i podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim formę do tary lub tortownicę o średnicy 25-28 cm. w zależności od tego, czy tarta ma być wysoka. Na cieście rozłożyć papier do pieczenia i obciążyć np. specjalnymi kulkami lub fasolą. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdjąć papier i piec jeszcze ok 5-10 minut, żeby ciasto się lekko zrumieniło. Ciasto studzimy nie wyjmując z foremki.
Szynkę Kruchą z Chrzanowa kroimy w kosteczkę, pora kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie plasterki i lekko podsmażamy na oleju. Jajka ubijamy ze śmietaną, dodajemy przestudzoną szynkę, z porem, 10 dkg startego sera i doprawiamy. Masę wylewamy na upieczony spód i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 190 stopni aż masa się zetnie. Smacznego!
Ryż po meksykańsku z Kiełbasą Kruchą z Chrzanowa
2 szklanki ryżu
25 dkg Kiełbasy Kruchej z Chrzanowa wieprzowej
1 puszka rozdrobnionych pomidorów bez skórki
1 puszka czerwonej fasoli
2 papryczki jalapeno
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
kolendra
2 łyżki oleju
sól
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu powinien być sypki. Kiełbasę Kruchą z Chrzanowa kroimy w plasterki. Cebulę, czosnek i 1,5 papryczki kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni, podsmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę. Smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy pomidory i lekko redukujemy. Na koniec wsypujemy odcedzoną fasolę, doprawiamy do smaku i gotujemy kilka minut. Danie wykładamy do miseczki, na wierzch kładziemy ryż i ozdabiamy pozostałą papryczką pokrojoną w cienkie plasterki. Smacznego!
***
W Chrzanowskiej Manufakturze Wędlin (ChMW) szynki, parówki i kiełbasy powstają ze starannie wyselekcjonowanego mięsa w oparciu o oryginalne receptury. Wędliny z Chrzanowa smakują jak te, których smak pamiętamy sprzed lat. Cała produkcja odbywa się w oparciu o rygorystyczne systemy bezpieczeństwa i higieny